20. századi tömeglakások RE3 | Nyári iskola

Általános információk

Program leírás

RE-hasznosítási / RE-vitalization / Re-Storation

Újraértékelés - különféle tömeglakás-koncepciók újbóli felfedezése erős társadalmi alapokkal és mélyreható tanulmánnyal, még mindig ismeretlen értékek és különféle építészeti és tervezési megközelítések eredményeinek megtalálása.

Re-vitalizáció - a 20. századi tömegeslakási tapasztalatok újbóli felhasználása és átgondolása, megfelelés a modern életszínvonalnak és az új funkciókhoz való újrakonfigurálás lehetőségei.

Újraraktározás - rekonstrukcióval és helyreállítással kapcsolatos aggodalmak, beleértve a modern építészet sajátosságait, azaz a vasbeton és a kísérleti anyagokat, az előregyártott alkatrészeket és másokat.

132799_132696_Moosephotouncompressed.jpg

Bevezetés a kurzusba

Ez a kurzus széles áttekintést nyújt a 20. és 21. századi moszkvai lakóépület építészeti megoldásáról. Az építészet történetének és a moszkvai városfejlesztés történetének bevezetése után a kísérletek századában kerül áttekintésre, különös tekintettel az orosz avantgárd alkotásaira. A hallgatók lehetőséget kapnak, hogy felfedezzék Moszkva városi szerkezetét, és tanulmányozzák a modern metropolisz sajátos problémáit és lehetőségeit. Ez a kurzus az előadásokon és a moszkvai városi környezetben végzett terepmunkán keresztül elméleti tanulmányokat egyesíti saját vagy kis csapattervezési projektek készítéséhez. A hallgatók javítják vizuális reprezentációs készségeiket, térbeli elemzési jártasságát, valamint a nyilvános prezentációs kompetenciát.

Kurzusvezető: Nikolai Vassiliev, Ph.D., az MGSU „Építészet” elnöke társult professzor, DOCOMOMO Oroszország főtitkára

Kurzus-társ-oktatók: Nikolai Vassiliev (tervezés, városi történelem és kontextus); Asmik Klochko, Ph.D., MGSU „Építészet” szék professzora (tervezés, rekonstrukció és átalakítás), Ivan Saltykov, MGSU „Építészet” szék vezető tanár (építési rendszerek); Natalia Pushkina (DGNB regisztrált szakember - Zöld és fenntartható épületek), az MGSU „Építészet” tanszékének vezető tanára; Asmik Klochko MGSU „Építészet” elnök Assoc. Prof.

A kurzus célja a 20. század folyamán a lakóépületek tipológiájának, építési gyakorlatának és szociálpolitikájának mélyebb megértése.

Célcsoport

A kurzus bármely tantárgy, különösen az építészet és a városi tanulmányok, valamint a kapcsolódó tárgyak, például közlekedésmérnöki, városi szociológiai, történeti, formatervezési vagy képzőművészeti tárgyak hallgatóinak szól. Alapvető vázlatkészítési és grafikus eszközök készségekre van szükség. Az építészet és az építészettörténet elemi ismerete örvendetes, de nem szükséges.

Leírás

Ez a kurzus lehetőséget ad Moszkva felfedezésére kortárs és városi formatervezéssel. Ez a kurzus ötvözi az előadásokon, helyszíni munkákon és koncepciótervező műhelyekön át tartott elméleti tanulmányokat Moszkva városi környezetében. A tanfolyam során vezetett túrák bemutatják a moszkvai lakásprobléma 20. századi megoldásának legfényesebb példáit, minden kihíváson keresztül, beleértve a modern építészet társadalmi koncepcióit és az ipari építkezés előrehaladását. Az orosz avantgárdtól kezdve a lakóépületek tipológiájával végzett kísérleteivel a szovjet modernizmus tömeggyártott, előregyártott „építészeti iparának” felé. Bemutathatta ennek a feszült századnak a történetét, a szociálpolitikát és a gazdaságot 1917-től napjainkig, megismerheti és megnézheti a 2017-ben megkezdett házfelújítási programot. Ön egyénileg és egy csoport részeként fog működni, amely a lehetőség találkozni, megismerkedni és új ötleteket kicserélni az építészettel, a lakóépületekkel és a gazdasággal kapcsolatban.

A tanfolyam során lehetősége nyílik olyan helyek felkeresésére, mint például:

 1. A Sokol az egyik első moszkvai szövetkezeti lakótelep, amelyet 1923-ban alapítottak kerti városként.
 2. Narkomfin épület - a konstruktivista építészet „átmeneti típusú” házának egyik legismertebb példája (az egyén és a község között). Le Corbusier 1930-ban ellátogatott a Narkomfin építkezésébe, majd később sokat használt híres Unité d'Habitation-ban.
 3. Új-Cheryomushki (9., 10. és 11.) kísérleti kerületek - az 1950-es évek végén előre gyártott blokkok és panelek építésének elsőszülöttjei.
 4. És még sok más, mint a konstruktivista munkástelepülések és a háború utáni együttesek.

Szállás

Ez a kurzus lehetővé teszi, hogy felbecsülje a moszkvai gazdag anyagi erőforrásokat, fejlesztve a történelmi, társadalmi és politikai körülmények kritikus megértését, amelyek az építészet, a művészet és az urbanizmus alakították a teljes 20. század és a 21. század eleje alatt.

Az NRU MGSU egyetemen 10 kényelmes kollégium található, több mint 5000 hallgató számára. Három épületcsoportként vannak elrendezve Moszkvában és a moszkvai régióban. Minden dorms az előadótermek közvetlen közelében található. Minden kollégiumi szobát két hallgatónak szántak. Minden kollégiumi padló teljesen felszerelt konyhával rendelkezik. A vendégszobák készen állnak az NRU MGSU vendégeinek befogadására. Minden vendégszobában van hűtőszekrény, televízió és elektromos vízforraló. A dorms internet-hozzáféréssel rendelkezik. A kollégiumokban mosógépek, szekrények, üzletek, frissítő helyiségek és kávézók találhatók. A hálószobákat a biztonsági szolgálat járőrzi. A campus több szabadidős és sportolási lehetőséget kínál. Labdarúgást, öt oldalról futballokat, sakk bajnokságokat az Egyetem testnevelési és sportosztálya tartja a különféle dormatokat képviselő csapatok között. Korcsolyapálya télen nyitva tart. A hallgatók a közeli Lossiny Ostrov erdőben versenypályát, kocogást, síelést és kerékpározást gyakorolhatnak. Az NRU MGSU rendelkezik hallgatói klubmal, ifjúsági központtal a vezetés fejlesztésére, kreativitási központtal és egy nemzetközi kommunikációs klubtal.

A kulturális program

A kulturális program magában foglalja a buszos városnéző túrát Moszkvában és múzeumi kirándulásokat a legérdekesebb moszkvai múzeumok környékén.

moscow, st basile, red square

Felvételi eljárás

A jelentkezést 2020. június 1-je előtt kell elküldeni a Nyári Iskola Koordinátorának e-mailbe.

A kérelemnek a következő dokumentumokat kell tartalmaznia:

 • Jelentkezési lap
 • Önéletrajz
 • Motivációs levél
 • Az útlevél másolata (vízummeghívó kiadására)

díjak

A tanfolyam díja 600 EUR.

A főétel díja tartalmazza:

 • Tandíj (orosz nyelvtanfolyam tartalmazza),
 • Oktatási anyagok,
 • Szállás MGSU kollégiumokban,
 • Két terepi kirándulás,
 • Internet-hozzáférés az egyetemen és a kollégiumokban,
 • Kulturális program.

DAAD menj keletre!

Ösztöndíjak A németországi hallgatók pályázhatnak pénzügyi támogatásra.

A DAAD ösztöndíjak részleges ösztöndíjak. Az ösztöndíjasoktól várhatóan ésszerűen járulnak hozzá a költségek fedezéséhez. A részleges ösztöndíjak a következőkből állnak:

 • Utazási támogatás (országtól függően),
 • Ösztöndíj mértéke (átalányösszeg a megélhetési költségek fedezésére),
 • A részvételi díj fedezésére legfeljebb 650 euró összeg.

Az érdeklődő hallgatóknak jelentkezniük kell a nyári iskolába történő felvételre, és ezzel párhuzamosan a DAAD-tól kell finanszírozást igényelniük.

A nyári kurzus sikeres befejezése után a hallgatók 3 kreditpontot (ECTS) és 1 kreditpontot (ECTS) kapnak egy orosz nyelvtanfolyam elvégzéséért.

Utoljára frissítve márc. 2020

Az iskoláról

Moscow State University of Civil Engineering (MGSU) is the leading Russian University in the area of civil engineering with a century of teaching and research tradition.

Moscow State University of Civil Engineering (MGSU) is the leading Russian University in the area of civil engineering with a century of teaching and research tradition. Kevesebb