Olasz művészi restauráció nyári tanfolyam

Általános információk

Program leírás

Olaszországnak kiemelkedő jelentőségű művészeti és történelmi öröksége rendkívül fontos, nagyon hosszú időtartamra terjed ki, és ez gyakran más országok művészetét kondicionálta. Ez a műemlékek, templomok és múzeumok rendszere referenciapontot jelent mindenki számára, aki érdeklődik a művészet világában. Ezen eszközök értékelése és rendelkezésre bocsátása szakemberek beavatkozását igényli, akik olyan képzéssel büszkélkedhetnek, amelyben a történelmi és művészeti ismeretek egyensúlyban vannak a műszaki és tudományos készségekkel, valamint a magas működési képességekkel.

Az Accademia di Belle Arti 'Aldo Galli' által kínált kéthetes nyári tanfolyamon lehetősége nyílik arra, hogy megtanulja, hogyan adhat új életet a vászon és a fa festményeihez a kortárs restauráció kritériumai szerint .

Menetrend: A tanfolyam 2 hétig tart, összesen 60 órán keresztül. Az órák hétfőtől péntekig részmunkaidőben zajlanak reggel és délután egyaránt.

Cél: A kurzust középiskolai végzetteknek, egyetemi hallgatóknak vagy más szakterületek szakembereinek tervezték, akik el akarják mélyíteni vagy megközelíteni a kulturális örökség helyreállításának olasz hagyományát, és meg akarják tanulni az alapvető elképzeléseket és technikákat, vagy újakkal kísérleteznek.

Módszertan és szerkezet

A hagyományos restaurációs műhelyként kialakított kurzust azonnali megközelítés jellemzi a laboratóriumi gyakorlatban, ahol tanáraink irányítása alatt manuálisan kísérletezik a vászonon és a fán található festmények restaurálásának és megőrzésének alapvető technikáival , beavatkozás az iskola által biztosított tárgyakba. Az elméleti fogalmakkal a gyakorlati munka során foglalkozunk.

Szakértő tanáraink irányítása alatt elsajátítják a művek megfelelő elemzéséhez szükséges alapvető készségeket, az olasz restauráció hagyományához kapcsolódó fő beavatkozási technikákat, az eszközöket és a megfelelő tudományos nyelvet .

A restaurációs műhelynek nevezett kurzus végére megtanulja az alapokat a műalkotások és műtárgyak restaurálási és megőrzési beavatkozásainak feltérképezéséhez.

Strukturális restauráció - Az első héten a festmények szerkezeti problémáinak szentelték az alábbiakat: 1) a vászonra festett festmények megszilárdítása, bélése, könnyek és kis beillesztések csökkentése; 2) panelfestmények konszolidációja, rovarfertőzés (fa lehet táplálékforrás vagy fészkelőhely különféle rovarok számára, mint pl. Fajú bogarak, termeszek és grubok), a buborékok csökkentése a képi filmben stb.

Esztétikai restauráció - A második héten az esztétikai restaurációt szentelték, mind imitációval, mind kromatikus kiválasztással (a szín, a munka stílusának és az intervenciós technikáknak a tanulmányozása révén).

A helyszíni látogatások a bazilika di Sant'Abbondio, a Cattedrale di Santa Maria Assunta (Duomo), a Chiesa San Fedele, a Pinacoteca Civica (Como), az Isola Comacina, a Villa del Balbianello (Lenno), valamint a Santa Tecla és a San Giovanni (Torno) templomokban képviselik fontos tanulási módszer, valamint kulturális gazdagítás.

Tanulási terv

Szerkezeti helyreállítás

A festőállvány festménye

Az első lépés a festmény mélyreható tanulmányozása és annak problémáinak meghatározása, a restauráláshoz és a jövőbeni megőrzéshez szükséges beavatkozás meghatározása érdekében. Ebben a szakaszban megismerheti a festmények legelterjedtebb típusait és okait. Ezután a kurzus továbbmegy a képi film védelmére üvegezéssel, amely nélkülözhetetlen művelet mind a vászonra, mind a fafestményre.

Támogatja a helyreállítást

A következő lépés a tartók helyreállítása. Bélés, Streep bélés, vágások és kopások varrása, a festék konszolidációja a vásznon végzett festményekkel vákuumtechnikával; a fa részének konszolidációja és rekultiválása rovarok támadása miatt, valamint a festékek tapadási képességének megszüntetésére szolgáló megoldások a panelfestményeknél.

Tisztítás

A kémia alapvető ismereteit a tisztítási szakaszban kell megszerezni annak érdekében, hogy lehetővé tegye

megérti az oldószerek kiválasztásának és felhasználásának kritériumait. A tisztítási műveletek bonyolultsága miatt a festmény korlátozott részein fog fellépni. A tisztítás befejezése után a hiányzó részeket a vászonra festett festékek spatulajával és a fafestékek kefével vakítják meg.

Esztétikai helyreállítás

Aranyozás

Nods az aranyozásban, mind guayben, mind küldetésben. A tanár megmutatja (korábban elkészített tablettákon) az aranyozás különféle fázisait az olasz reneszánsz rendszer szerint. Mind a valódi, mind a hamis aranyat felhasználhatja.

Szín

Megjegyzések a színelmélethez. A paletták helyreállításához és előállításához hasznos színek kiállítása.

A festészet integrációja

A képi retusálási módszert tempera-ban elsajátítja, lakkszínekkel.

Festmény

Ábra a természetes és szintetikus festékekről és azok felhasználásáról.

Kar

Fabio Bernabei

1977-ben csatlakozott a firenzei prof. Silvio Di Volo vezette festmények restaurációs stúdiójához. 1983-ban nyitotta meg saját stúdióját. Fontos antik kereskedők, gyűjtők és vallási intézmények számára dolgozik mind Olaszországban, mind külföldön. Siena tartomány szakképző iskolájában tanított. Együttműködött a Helyi Egészségügyi Hatósággal a pszichológiai problémákkal küzdő emberek munkaerő-piaci bevonása érdekében a művészeti terápia révén. Az évek során magas szintű készségeket fejlesztett ki a tizennegyedik századi táblák restaurálásában, majd a második olasz tizenkilencedik század festményeinek restaurálására szakosodott. Régi technikák alkalmazásával néhány oltárkép létrehozott a vallási intézmények számára.

Utoljára frissítve márc. 2020

Az iskoláról

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicentre of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural in ... Tovább

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicentre of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural institution that is the pride of this city and one of Italy finest schools of restoration, the Galli Academy joined the IED Group in 2009. Kevesebb