Hivatalos Leírás

Városi gazdálkodási eszközök az éghajlatváltozáshoz

Az IHS büszkén jelenti be, hogy ezt a kurzust az UN-HABITAT-nal közösen fejlesztették ki.

A városok egyre inkább elvárják, hogy konkrét lépéseket tegyenek az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, és alkalmazkodjanak a városnak a felmelegedő vízszinthez, az aszályhoz és a földmelegítéshez kapcsolódó egyéb természeti katasztrófákhoz. Milyen konkrét tevékenységeket végezzen a város, és mi működik? Ez a kurzus irányítási eszközöket kínál a várostervezők, a tervezők és a környezetvédők számára.

célok

A kurzus végére a résztvevők képesek lesznek elkészíteni a helyi klímaváltozási terveket, amelyek a globális kihívásokkal foglalkoznak, mégis konkrét helyi akciókra összpontosítanak. A tanfolyam konkrét gyakorlatokat kínál a városi tervezés és a környezeti infrastruktúra, különösen az energia, a közlekedés, a lakhatás és a víz kezelésére.

Tartalom

1. modul: Bevezetés az éghajlatváltozáshoz és a sérülékenységhez.
A városokat a legsebezhetőbb területeknek tekintik a tengerszint emelkedése, a vihar hullámzása, az áradások és az aszályok miatt. A város legveszélyeztetettebb területeinek feltérképezése a releváns éghajlatváltozással járó ügynökökkel alapvető lépés a város sebezhetőségének csökkentésében. A résztvevők megismerik a sebezhetőség-felmérési eszközök széles skáláját, és megszerzik a tudás és a készségeket arra vonatkozóan, hogyan kell egy esettanulmányon alapuló sebezhetőségi értékelést és sérülékenység-leképezést végrehajtani egy várost illetően. Emellett a résztvevők bemutatják az éghajlatváltozással kapcsolatos döntéshozatali eszközöket.

2. modul: Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: föld, víz és katasztrófa-kezelés.
A városoknak alkalmazkodniuk kell mind az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó hosszú távú tendenciákhoz (pl. A tengerszint emelkedése), mind pedig az extrém eseményekhez, például az árvizekhez. Évszázadnyi földterület-visszanyerés után Hollandia a tavakat tóvá alakítja, lebegő házakat és utakat épített, és kísérleteket tett a tetőtéri kertekkel. Az elmélet és a bevált gyakorlatok alapján a résztvevők konkrét esetekről ismerik el a különböző adaptációs stratégiákat. Ebben a modulban különféle típusú megközelítések, például közösségi alapú és ökoszisztéma alapú alkalmazkodás fognak foglalkozni.

3. modul: Klímaváltozás mérséklése: Energia, közlekedés és szénpiacok.
A városok fontos szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás mérséklésében. Csökkenthetik az energiafogyasztást, elősegíthetik a megújuló energiaforrásokat, vagy szén-dioxid-kibocsátást tudnak kereskedni a Kiotói Jegyzőkönyv rugalmas mechanizmusai szerint. Ez utóbbi jövedelmező vállalkozásgá vált a "zöld" és a "tiszta" városok számára. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyilvántartása és a kibocsátáscsökkentési potenciál értékelése a város klímaváltozási tervezésének létfontosságú eszközeivé válik. A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy városi szinten végezzenek üvegházhatású gázok nyilvántartását, és prioritásként kezeljék az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését célzó intézkedéseket.

4. modul: Helyi klímaváltozási cselekvési tervek
A helyi éghajlatváltozási (CC) cselekvési tervek - gyakran homályosak - alkalmazkodási és mérséklési stratégiákat valósítanak meg konkrét lépésekké. A helyi CC cselekvési tervek a sebezhetőség értékelésén, mérséklésén és alkalmazkodásán alapulnak, és figyelembe veszik az adott város (pénzügyi) korlátait. A résztvevők elemzik és értékelik a különféle esettanulmányok részletes felmérési jelentéseit, és egy adott városra vonatkozó helyi éghajlat-változási cselekvési tervet dolgoznak ki.

Belépés


Ehhez az okleveles kurzushoz szükséges:

• Bachelor diploma vagy azzal egyenértékű

• Legalább 2 éves munka vagy tudományos tapasztalat

• Az angol nyelv kielégítő szóbeli és írásbeli parancsának bizonyítása. Ha az angol nem az anyanyelv, akkor angol nyelvvizsga szükséges

Időpontok: 2019. június 17. és július 5. között

Program oktatási nyelve:
Angol

6 további kurzus IHS, Institute For Housing and Urban Development Studies of Erasmus University Rotterdam »

Utoljára frissítve July 10, 2018
This course is Campus based
Start Date
Június 2019
Duration
1 - 3 hetek
Részidős oktatás
Price
2,750 EUR
Helyszínek szerint
Dátum szerint
Start Date
Június 2019
Jelentkezési határidő

Június 2019

Location
Jelentkezési határidő
End Date