Keystone logo
© Faculty of Economics, University of Montenegro
University of Montenegro, Faculty of Economics

University of Montenegro, Faculty of Economics

University of Montenegro, Faculty of Economics

Bevezetés

A Montenegrói Egyetemet 1974-ben alapították, és Montenegró legrégebbi felsőoktatási intézménye. 19 karral és három intézettel rendelkezik, mintegy 17 000 aktív hallgatóból álló tudományos közösséggel a tanulmányok minden szintjén, és több mint 1 000 akadémiai, szakmai és egyéb személyzettel. 2004 óta a Montenegrói Egyetemen a Bolognai Nyilatkozat elvei szerint szervezik az órákat.

Ma a Montenegrói Egyetem Montenegró szellemi fejlesztése - a tudományos kutatás, a kulturális, művészeti és innovatív kreativitás központja. Ez a legrégebbi és egyben az egyetlen állami egyetem Montenegróban. A legátfogóbb felsőoktatási intézmény, amely a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok, valamint a technológia-, természet- és orvostudományok területén nyújt oktatást.

Az órákat az Európai Felsőoktatási Térség neves egyetemeinek tantervei szerint szervezik, amely számos megállapodás és program mellett akadálytalan mobilitást tesz lehetővé a hallgatók, oktatók és adminisztratív személyzet számára. A tanulmányok három ciklusban, alapképzésben, mesterképzésben és doktori képzésben valósulnak meg. A megvalósítás modellje 3 + 2 + 3, ami azt jelenti, hogy az alapképzés három tanévig tart, kivéve a szabályozott szakmákat és a tanárképzést, amely öt-hat évig tart. A posztgraduális mesterképzés két, a doktori képzés három tanévet tart. Az alap- és mesterképzésben a jelölteket az állami költségvetés terhére veszik fel.

A Montenegrói Egyetem az ország vezető tudományos kutatóintézete is, amely nemzetközi együttműködéssel és a tudományos kutatási kapacitások támogatását célzó projekttevékenységekkel erősíti pozícióját. Az egyetemen a szervezeti egységekben folyó igen erős kutatási tevékenység mellett három tudományos intézet is működik, a Történettudományi Intézet, a Tengerbiológiai Intézet és a Fejlett Tanulmányok Intézete. A tudomány, a kultúra és a művészet központi intézményeként folyamatosan erősíti kapcsolatait a gazdasági, társadalmi és nemzetközi környezettel, a vállalkozásokkal és a közszférával való produktív együttműködés révén. A Montenegrói Egyetem olyan rangos nemzetközi szervezetek tagja, mint:

 • EUA ( The European University Association )
 • Magna Charta Universitatum
 • AUF ( The Frankophone University Association )
 • Uniadrion ( Az Adria-Ionian Kezdeményezés Egyetemi Hálózata )
 • NUSCT (Kis országok és területek egyetemeinek hálózata)
 • BUA ( The Balkan University Association )

Helyszínek

 • Podgorica

  Bulevar Jovana Tomaševića, 37, 81000, Podgorica

Programok

  Az intézmény a következőket is kínálja:

  Kérdések